Na daňových úradoch v Prešovskom kraji vybavujú stránky priebežne

29.03.2010 Prešov

Prešov 29. marca (TASR) – Napriek tomu, že na podanie daňového priznania zostávajú necelé tri dni, na daňových úradoch v Prešovskom kraji sa dlho nečaká a stránky vybavujú priebežne.
Uviedla to dnes pre TASR vedúca oddelenia výberu daní Daňového riaditeľstva (DR) v Prešove Ľudmila Fedorová.
\"Zatiaľ sme nezaznamenali situácie, že by ľudia museli dlhšie čakať v radoch. Na každom z úradov je vytvorený väčší priestor, kde sa uskutočňuje preberanie tlačív najmä od fyzických osôb a podľa veľkosti úradu sme vyčlenili na túto činnosť aj dostatočný počet pracovníkov, \" konštatovala Fedorová.
Podľa priebežných údajov odhadla, že do dnešného predpoludnia podalo v Prešovskom kraji daňové priznanie približne 100.000 fyzických osôb (FO), čo môže predstavovať zhruba 75 % z celkového počtu takýchto subjektov. Trochu iná je podľa nej situácia v prípade právnických osôb (PO), keď správca dane doteraz prevzal len asi 40 % z celkového odhadovaného počtu asi 15.000 daňových priznaní.
V pôsobnosti prešovského DR je 14 daňových úradov. Tie do 16. marca zaevidovali spolu 3317 žiadostí fyzických osôb o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. Rovnako zaregistrovali 528 právnických osôb, ktoré podali oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.
\"V tomto roku zaznamenala daňová správa zvýšený počet dôchodcov, ktorí si podali daňové priznanie za účelom vrátenia zrážkovej dane z príjmov z kapitálového majetku. Vo väčšine prípadov ide o úroky na vkladných knižkách, \" konštatovala vedúca oddelenia metodiky daní a služieb Mária Stahovcová.
V súvislosti s očakávaným zvýšeným náporom v posledných marcových dňoch daňové úrady predĺžili stránkové hodiny. V dňoch 29. a 30. marca budú preberať dokumentáciu od 8. do 17. hodiny a 31. marca až do 18. hodiny.
 

Vyberte región